• Kopers van auto’s met sjoemelsoftware hebben recht op compensatie, oordeelt de rechter.
  • Nieuw gekochte auto’s zijn volgens de uitspraak 3.000 euro minder waard, tweedehands auto’s 1.500 euro.
  • Het gaat om ongeveer 150.000 auto’s die in Nederland verkocht zijn.

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat mensen die sjoemeldiesels van Volkswagen kochten, recht hebben op compensatie. In totaal gaat het om honderden miljoenen euro’s die de autofabrikant verschuldigd is aan zijn klanten.

Het is de uitkomst van de claimprocedure die Stichting Car Claim tegen Volkswagen, importeur Pon, softwareleverancier Bosch en meerdere Nederlandse autodealers aanspande.

Concreet betekent de uitspraak dat kopers van een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat of Škoda met sjoemelsoftware, recht hebben op een prijsverlaging van 3.000 euro. Mensen die een tweedehands auto van een van deze merken kochten, hebben recht op een prijsverlaging van 1.500 euro.

“Een koper mag verwachten dat een auto aan de regelgeving voldoet. Doet hij dat niet, dan is hij minder waard dan de koopprijs”, redeneert de rechter.

Nu wil de uitspraak niet direct zeggen dat kopers allemaal een leuk bedrag op de rekening bijgeschreven krijgen. De betrokken partijen kunnen namelijk nog beroep aantekenen. Gezien de compensatie in de honderden miljoenen euro's loopt, is het aannemelijk dat Volkswagen nog van zich laat horen.

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen en andere Duitse autofabrikanten op grote schaal sjoemelden met de uitstootwaardes van hun auto's. Om aan de strengere emissiewetgeving te kunnen voldoen besloten de autofabrikanten sjoemelsoftware op hun dieselmotoren te installeren. Hierdoor stootten ze tijdens tests aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit dan bij normaal dagelijks gebruik.

De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank komt op de grote stapel bij het autoconcern. Volkswagen heeft inmiddels al miljarden euro's aan schadevergoedingen en reparatiekosten uitgekeerd.

[activecampaign form=34]

Lees meer over Volkswagen: